A megbízható térképek elkészítése mindig is kihívást jelentett a tájfutásban.

Eddig vagy több évtizedes topográfiai térképeket vagy rossz felbontású műholdas domborzati adatokat tudtunk használni a tájékozódási sportokban. A megfelelő precizitású tereprajzok elkészítéséhez jelentős plusz munkát kellett végezniük a térképek készítőinek.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és az Envirosense Kft. néhány napja együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében az Envirosense mostantól azzal tudja támogatni az MTFSz tagszervezetei tevékenységét, hogy friss felmérésből származó adatokat szolgáltat a tájfutó térképekhez a LiDAR technológia és mérnökeik szaktudása révén. Segítségükkel a terep mikrodomborzata a vegetációval sűrűn borított területen is tökéletesen, akár 5-6 cm-es pontossággal megismerhető. Eddig nem állt a versenyrendezők rendelkezésére ilyen minőségű szolgáltatás, most ráadásul megfizethető áron érhető el, összességében spórolva a térképjavításra fordított időn és költségen! A téradatokból készített részletgazdagabb térképek a hazai versenyek színvonalának jelentős emeléséhez járulnak hozzá!

Az Envirosense és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség tehát közös munkába kezdett. Ennek eredményeképp a sportolók nagyobb eséllyel hozhatják ki magukból a maximális teljesítményt, és sokkal magabiztosabban állhatnak majd a rajtvonalhoz megbízható térképekkel a kezükben.

 

Miért lézerszkennelés?

A LiDAR technológia a térképészetben is forradalmi változást hozott. Segítségével automatikussá vált a terep digitális modelljének készítése, amiből levezethető minden, a tájfutó térkép készítéséhez szükséges alapanyag. A tájfutó térképek már világszerte ennek felhasználásával készülnek.

Az ilyen alapon készült térkép domborzata időtállóan pontos, készítése hatékonyabbá vált, a terepmunka feleannyi ideig tart.

 

Miért Envirosense?

Magyarországon csak magáncégek foglalkoznak lézerszkenneléssel. Az Envirosense Kft.-vel létrejött együttmüködési megállapodás keretében számunkra nagyon kedvező áron, akár 1 km2 alapanyagot is lehet vásárolni a folyamatosan bővülő kínálatból.

Az Envirosense digitális állományából feldolgozott háttéranyagok kiváló, tökéletes alapot adnak a hatékony terepmunkához.

A lézerszkennelt alapanyagok kedvezményes árú beszerzése az MTFSz tagszervezetei számára lehetséges, Erdélyi Tibor MTFSz térképreferensen keresztül.