Első napirendi pontként Less Áron főtitkár tájékoztatott az MTFSz közgyűlés előkészületeiről. A 2024. március 2-i közgyűlés meghívóját a tagszervezetek 2023. december 13-án megkapták. A rendezői stáb nagyjából összeállt – Kiss Zoltán MTFSz irodavezető kivételesen nem lesz jelen a Közgyűlésen -, a Magyar Sport Háza földszinti nagyterme le van foglalva. A szokásos beszámolók, a 2024. évi költségvetés tervezete és a 2025. évi tagdíjrendszer mellett egyéb napirendi pont nem lesz, tagszervezeti javaslat az Alapszabályban meghatározott határidőig nem érkezett. A beszámolók egy részét a jelen ülésen véglegesítette az Elnökség, február 21-én felkerülnek a honlapra és e-mailben kiküldésre kerülnek a tagszervezeteknek.

A közgyűlés kapcsán a főtitkár bemutatta az Elnökségnek az MTFSz 2023. évi mérlegét, eredménykimutatását, leltárát, a közhasznúsági és kiegészítő mellékletet. Riczel Zsuzsanna, az MTFSz Felügyelő Bizottságának vezetője még néhány napot kért átnézésükre az Elnökségtől, a dokumentumról így elektronikus szavazással döntenek majd a közgyűlés előtt.

Ehhez kapcsolódóan Less Áron számolt be a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról is. A 2023. évi költségvetési terv a Szövetség tartalékának 6,684 millió Ft-os csökkenését vetítette elő, ehelyett 652 ezer forintos pozitívummal zártunk. Több tervezett programunk hiányosan került megvalósításra, a bevételi oldalon pedig néhány esetben a vártnál jobban teljesítettünk, így 2023. december 31-én 38.191 ezer Ft tartalékja volt az MTFSz-nek. 2023-ban összbevételünk 122.047 ezer Ft, összkiadásunk 121.395 ezer Ft volt, mely 25%-kal több, mint 2022-ben volt, köszönhetően a szokásosnál jóval nagyobb mértékű átfolyó összegeknek.

2023-ban bevételeinket összességében sikerült túlteljesíteni. Állami támogatásunk több mint 3,5 millió Ft-tal, szponzori támogatásaink 1 millió Ft-tal lettek magasabb a tervezettnél. A válogatottaknál, egyebeknél jelentkező magasabb bevételt kompenzálja, illetve a válogatottnál meg is haladja a megnövekedett kiadás. Költségvetésünkben további átfolyó tétel a Pontvadászat projekt, a Sport TV magazinműsor, az Envirosense Kft.-től rajtunk keresztül vásárolt lézerszkennelt alapanyagok, Less Áron IOF bértámogatása, valamint a Tájfutó Gála. Állampapírból származó kamatbevételeink közel 2 millió Ft-tal haladják meg a tervezettet – ez valójában közel két év kamatbevétele. Egyéb bevételeink (203. sor, 1.469 ezer Ft) átfolytak a Szövetségen, a kiadási oldalon is megtalálhatóak.

A kiadási oldalon megtakarítások és túlköltések egyaránt látszanak:

  • marketingre (232. és 26. sorok) a tervezettnél 1,1 millió Ft-tal kevesebbet fordítottunk;
  • a Kiemelt Edzői Programot (243. sor) nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, 0,9 millió Ft-tal kevesebbet költöttünk;
  • az utánpótlás-bővítési programunk (244. sor) 2023-ban nem volt aktív, 1,5 millió Ft-ot nem költöttünk el;
  • válogatottjainkra, különösen a junior válogatottra (31. és 18. sor) kb. 1,6 millió Ft-tal költöttünk több pénzt a tervezettnél, melynek a fő oka a Junior VB-n nem várt fantasztikus szereplés volt, 5 versenyzőnk is világbajnoki címet szerzett;
  • a versenyértékelési rendszer (413. sor) nem generált kiadást, a térképtámogatási programokra (42. sor) pedig a tervezettnél kevesebbet költöttünk, így 580 ezer Ft-tal maradt több a számlánkon;
  • az MTFSz iroda tárgyi költségei (51. sor) 300 ezer Ft-tal, a különböző szolgáltatások vásárlása (52. sor) 1 millió Ft-tal haladták meg a tervezettet;
  • informatikai oldalon (53. sor) a fejlesztésekre már 2022-ben kifizettük pályázati pénzből a 2023. évi összeget, ezért ez nem jelenik meg 2023-ban.

A többi kiadást az év folyamán sikerült jól kordában tartani, a fősorokra jutó kiadásokat a lehetőségek szerint vissza tudtuk fogni, ahol a kiadás több lett a tervezettnél, ott azt az átfolyó bevételek kompenzálják.

Riczel Zsuzsanna a Felügyelő Bizottság elnökeként a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót elfogadásra javasolta, az Elnökség pedig el is fogadta.

A tavalyi után került sor az idei költségvetés tervezetére. Korábban tárgyalta már az elnökség a most végleges formát öntő, a Közgyűlés elé kerülő javaslatot. A 2024. évi költségvetésben pozitívum, hogy a Közgyűlés elfogadta a tagdíjak emelését, így belső forrásokból a tavalyinál közel 2 millió Ft-tal többre számíthatunk. Teljes támogatói bevételeink megközelíthetik a 20 millió forintot, állami támogatásunk pedig közel 30 millió Ft-ra nőhet. A válogatottra fordított teljes nettó összeg 37 millió Ft-ra nő, a felnőtt válogatott költségkerete nettó 8-ról 9 millió Ft-ra, a junior válogatotté 4-ről 4,8 millió Ft-ra emelkedik. Utánpótlás edzőink támogatására a korábbi 10 helyett 11 millió Ft-ot fordítunk, edzői támogatásaink összege immár eléri a 18 millió Ft-ot. Teljes marketingkiadásunk 2024-ben közel 8 millió Ft lehet, aminek a stratégiai céljaink elérését kell szolgálnia. A költségvetésben 2024-ben jelentős külső finanszírozással új programok jelentek meg: az Aktív Magyarország program részeként a Pontvadászat projektben állandó pontos pályákat telepítünk országszerte, illetve tagszervezeteink bevonásával élménysport eseményeket szervezünk. Ezen kívül Erasmus+ projekt keretében felnőttképzési programot valósítunk meg, mely a speciális nevelési igényű emberek sportágunkba történő integrációját támogatja.

Less Áron negatívumként említette, hogy működési pályázatokon nehéz pénzhez jutnia a Szövetségnek. Sajnos a sportszövetségek pályázati támogatása az utóbbi évtizedben jelentősen visszaesett, a pályázati feltételeknek nehéz megfelelnie a Szövetségnek. Ezzel együtt tovább keressük a lehetőségeket, akár Európai Uniós pályázatok terén is.

A beterjesztett költségvetés a tartalék 7,496 millió Ft-os csökkenését vetíti elő, Achilles-sarka az állami és támogatói bevételek teljesülése lehet. Riczel Zsuzsanna a Felügyelő Bizottság elnökeként a 2024. évi költségvetés javaslatának elfogadását javasolta, az elnökség pedig elfogadta.

Less Áron ismertette a 2025. évi szövetségi tagdíjra vonatkozó végleges javaslatot. Az előző elnökségi ülésen tárgyalthoz képest három változtatást javasolt: a bevezető szöveges részt javította; az OB-k napi versenyengedély díját helyesbítette: ez 2024-ben 2.000 Ft, a 2025-ös javaslat szerint 2.200 Ft; illetve a sportágfejlesztési és válogatott hozzájárulás esetében pontosításra került az, hogy a részleteket a Versenyszabályzat 2. melléklete tartalmazza.

A végleges javaslat szerint a 2025. évi tagdíjak a következőképpen alakulnának:

  • a képviseleti díj 40.000-ről 45.000 Ft-ra nőne;
  • a 21-70 évesek éves versenyengedély díja 8.000-ról 8.800 Ft-ra nőne, a 21 év alattiak és 70 év felettiek éves versenyengedély díja változatlanul 1.000 forint maradna;
  • a napi versenyengedély díjak 10%-kal nőnének: RR verseny esetén 500-ról 550 Ft-ra; OR és KR verseny esetén 1.000-ről 1.100 Ft-ra; OB-k esetén 2.000-ről 2.200 Ft-ra;
  • az átigazolási díjak szintén 10%-kal emelkednének: válogatott, I. osztályú és aranyjelvényes sportolók esetében 30.000-ről 33.000 Ft-ra, a többi versenyző esetében 3.000-ről 3.300 Ft-ra;
  • a rangsoroló versenyek regisztrációs díja nem változna: az országos és kiemelt rangsoroló versenyek esetén 10.000 Ft, a regionális rangsoroló versenyek esetében 5.000 Ft;
  • a válogatott és sportágfejlesztési hozzájárulás is marad a nevezési díjak 18%-a, a részletes szabályozást pedig a Versenyszabályzat 2. melléklete tartalmazza.

Az Elnökség ezt a javaslatot terjeszti a Közgyűlés elé elfogadásra.

Miháczi Zoltán, a Versenybizottság vezetője a Versenyszabályzat egy apró változását és a 2024. évi Középtávú OB lebonyolításáról szóló javaslatot hozta az Elnökség elé jóváhagyásra. Ezen kívül tájékoztatott arról, hogy a Versenyrendezési segédletbe bekerültek a verseny utáni feladatok, valamint hogy a Versenybírói Szabályzat módosítását ezen az ülésen nem kezdeményezi a Bizottság. Az Elnökség felkérte a Versenybizottságot, hogy az MTFSz honlap szerkesztőjével egyeztessenek egy, a versenyrendezési segédletről szóló cikk megjelenéséről, illetve egy másik, a 2024. évi szabályváltoztatásokról szóló cikket is jelentessenek meg.

A 2024. évi Versenyszabályzat már a januári elnökségi ülésen elfogadásra került, most egyetlen változtatást javasolt Kovács Balázs és Less Áron a 2. melléklet 5. pontjában: a rangsoroló versenyek külföldi, MTFSz nyilvántartási számmal nem rendelkező versenyzőire vonatkozó létszámsapka csak a külföldön rendezett rangsoroló versenyekre vonatkozzon, magyarországi versenyek esetén minden, rangsoroló kategóriában induló versenyző után meg kelljen fizetni a nevezési díj 10+8%-át.

A 2024. évi Középtávú OB Szlovákiában (Szilice mellett) közös szlovák-magyar bajnokságként lesz lebonyolítva, egyben Világranglista (WRE) futam is lesz F/N21E kategóriában. Mivel a szlovák és a magyar szabályzatok eltérnek (Szlovákiában egyfordulós, nálunk nagyrészt kétfordulós a KOB, ráadásul a WRE kategóriákban nemzetiségtől függetlenül azonos szabályokat kell alkalmazni), ezeket egyedi szabályozással kell összhangba hozni.

Végül a következő szabályozás lett elfogadva:

  • A WRE kategóriákban (F/N21E) minden versenyző részt vesz a selejtező futamokban, ahonnan 36 fő jut az A döntőbe, míg a további alacsonyabb szintű döntőkbe 24-24 fő jut be. A jelenlegi szabályozásnak megfelelően a bajnoki helyezések kiosztása a döntők és az azon belül elért helyezések alapján történik.
  • A nem-WRE kategóriákban (minden kategória az F/N 21E-t kivéve) a szlovák versenyzők részére megtartjuk az egyfordulós rendszert, míg a magyar és harmadik országbeli versenyzők a jelenleg érvényes magyar szabályozás szerint délelőtt selejtezőt futnak az érvényes szabályozás szerinti feljutási renddel, míg délután a megfelelő döntőben (A-B-C…) futnak. A szlovák versenyzők az A-döntőbe kerülnek besorolásra. A délutáni A-döntők rajtlistáját úgy kell kialakítani, hogy először a szlovák versenyzők rajtolnak el, majd szünettel vagy szünet nélkül a feljutott versenyzők kerülnek sorra. (Az időrendet a Rendezőség később határozza meg.)

Magyar Tamás tett javaslatot az Edzőbizottság 2024. évi munkatervére. A munkaterv már a januári elnökségi ülésen is megtárgyalásra került, akkor azonban még fogadták el, mivel a Bizottság szerette volna közösen is megvitatni a feladatok listáját. Ez mostanra megtörtént, három szinten priorizálták a feladataikat:

  • a legmagasabb, „kötelező” szintre került az Edzői Konferencia előkészítése a HR és Oktatási Bizottság segítségével, az edzői témájú Szintvonal előadások előkészítése a HR és Oktatási Bizottság bevonásával, illetve a magyar nyelvű szakmai anyag(ok) publikálása, külföldi anyagok felkutatása, fordítása, lektorálása;
  • a középső, „kiemelt” szintre került az utánpótlás edzőpályázat esetleges módosítási javaslatainak megtétele, a sportorvosi vizsgálat kérdéskörére megoldások keresése és az Edzőbizottság gondozásában álló díjak odaítélési kritériumainak felülvizsgálata;
  • a többi feladat alacsonyabb prioritással a „hosszútávú” feladatok közé került.

A Minőségi Magyar Tájfutó Térkép minőségbiztosítási és támogatási rendszer változtatásait Kovács Gábor nagyrészt már az előző elnökségi ülésen ismertette. A cél az volt a rendszer átalakításával, hogy ne csak azok a térképek kapjanak támogatást, amelyek egyébként is elkészültek volna, hanem olyanok is, amelyek elsősorban az oktatást vagy az utánpótlásnevelést szolgálják.

A legfőbb változás a korábbi rendszerhez képest, hogy a minősítéshez, illetve a támogatáshoz egy sok szempontból álló kritériumrendszer alapján pontozzák a térképeket. A minősítéshez és a támogatáshoz minden év elején pályázni kell, 2024-ben április 1-ig, bizonyos versenyek térképeinek kötelezően, más térképeknek önkéntesen az az évben kiadni szándékozott térképekkel. Ekkor megtörténik egy előzetes pontozás, ami alapján előzetesen felosztásra kerül a tárgyévi támogatási keret (idén 1,8 millió Ft), és a pályázók értesítést kapnak a várható támogatási összegről. A jelentkezéskor és a térkép készítése közben két alkalommal különféle adatokat kell szolgáltatni, és nem marad el a térképek minőségellenőrzése sem. Év végén bizonyos szempontok, amik előre nem pontozhatók, például a térképminőséggel kapcsolatban, újra pontozásra kerülnek. A végleges támogatás mértéke a végleges pontszámok alapján alakul ki.

A Térképbizottság a Térképszabályzat változásait is az Elnökség elé hozta elfogadásra. A fő változás a T-szám (Térképnyilvántartási szám) bevezetése, mely a K-számot fogja felváltani év közben, addig azzal párhuzamosan működik. Változik a köteles példány szolgáltatás és bővülnek a térképfelelős feladatai is.

Az online térképtár fejlesztéséről Scultéty Márton tájékoztatta az Elnökséget. A tesztverzió már működik, a végleges verzió belátható időn belül elkészül.

A Térképbizottság ezen projektjeibe bővebben az alábbi cikkből lehet tájékozódni: https://www.tajfutas.hu/hirek/hirkereso/2492-terkepkeszites-osztonzo-tamogatasi-rendszert-indit-az-mtfsz

Lengyel Ádám, a 2024. évi Felnőtt Tájfutó EB Szervezőbizottságának elnöke számolt be arról, hogy a verseny előkészületei időarányosan továbbra is jól állnak, de rengeteg feladat van még hátra. A legutóbbi ellenőrző bírói megbeszélés pár hete volt, a térképek és a pályák készültségi szintje 95%-os. A tavaszi hivatalos edzőtáborra (mely a Tavaszi Spartacus Kupa körül lesz megrendezve) igen nagy az érdeklődés, bőven 100 fő feletti elit mezőnyök várhatóak.

Magyarországon a TV-közvetítés valószínűleg a Sport TV-ben lesz látható, erre az elvi megállapodás már megvan, a részleteket kell szerződésbe foglalni. Az arénák tervezése folyamatban van. Az IT a szigorúbb IOF előírások miatt bonyolódott és drágább lett, mint tervezték. Megoldás mindenre lesz, de a kidolgozás még folyamatban van. Zajlik az önkéntesek toborzása, első körben a rendező klub belső köreiben, tavasszal megnyitják a jelentkezést a külsősöknek is, 200 fős rendezőség várható. A Hungária Kupa szervezőbizottságával az együttműködés gördülékeny.

Tavaly december óta egy 9 fős marketing csapat dolgozik azon, hogy folyamatos tartalmat szolgáltassanak a honlapon, Facebookon és Instagramon. Minden pénteken mennek ki posztok, melyhez az esemény hivatalos arculatát használják. A költségvetés stabilitását nagyban befolyásolja az állami támogatás, melyről döntés néhány héten belül várható. A bizonytalanság miatt a kiadásokat igyekeznek visszafogni, de a rengeteg előírás miatt sokat nem lehet spórolni semmin – az alapszínvonal biztosítása is igen költséges.

Kovács Balázs Lengyel Ádám időközi beszámolóját megköszönte és sok sikert kívánt az Elnökség nevében a további munkához.

Hajnal Zsolt és Paskuj Mátyás terjesztette elő a 2024. Tájfutó Gála szakmai értékelését, pénzügyi beszámolóját. A Gálára január 27-én került sor a Rubin Wellness & Conference Hotelben, ami nagyon jó helyszínnek bizonyult. A Gálán összesen 177 fő vett részt, ami nagyjából megegyezik a tavalyi létszámmal. A kulturális programok sikert arattak, a forgatókönyvet sikerült tartani, a díjazottak két fő kivételével jelen voltak. A díjazott aranyjelvényes sportolók közül kevesen voltak ott a Gálán, a létszámot velük mindenképpen lehetne növelni. A vendéglátás színvonalas volt, talán a legjobb a Gálák történetében. A tombolára rengeteg felajánlás érkezett, a tavalyinál sokkal többen vettek tombolaszelvényt, Mátrai Robi tájfutó bulija is kedvező fogadtatásban részesült. Az Elnökség úgy ítélte meg, hogy a 2024. évi Tájfutó Gála nagyon jól sikerült, van létjogosultsága a jövőben is.

A 2024. évi Tájfutó Gála teljes költsége 2,5 millió forint volt, melynek 45%-át fedezték a jegybevételek és egyéb eladások, 45%-a szponzori támogatásból valósult meg, az MTFSz-nek végül 232 ezer forintba került. Támogatók nélkül ilyen alacsony belépőjegy árak mellett nem lehetett volna ilyen színvonalas Gálát rendezni. Az Elnökség megköszönte a szervezők és a segítők, különösen Paskuj Mátyás, Hajnal Zsolt és Less Áron munkáját, illetve a támogatók felajánlásait.

Az egyebek között szó volt arról, hogy:

  • Az Offline Szabadidősport Egyesület bejelentette, hogy megszünteti MTFSz tagságát, tagszervezeteink száma így 86-ra csökkent.
  • A Tájfutás Alapítvánnyal megbeszélést folytattunk a hónap elején, forrásaik felhasználása megfelelően halad, 2024. év végére juthatnak el odáig, hogy kezdeményezhessék megszüntetésüket.
  • Január végén értesítette a Tempus Közalapítvány az MTFSz-t arról, hogy a Stájer Tájfutó Szövetséggel közös felnőttképzési Erasmus+ projektünk a „Flex-O – Flexible Orienteering” 60.000 EUR-s támogatásban részesült. A projektet Vonyó Péterné Szabó Réka vezeti, bővebben Kovács Balázs számolt be róla az elnökségnek.
  • Less Áron tájékoztatta az elnökséget arról, hogy az Aktív Magyarország program „Tájfutást népszerűsítő élménysport események 2024. évi megvalósítása” című projektünk koordinátora Demeter Ambrus lesz.
  • Február 3-4-én Budapesten rendezte meg az IOF az MTFSz támogatásával a hagyományos versenyrendező konferenciáját. Az eseményen 13 magyar versenybíró vett részt, sajtótájékoztatót tartottunk a közeljövő magyarországi világversenyeiről és sikeres sportdiplomáciai megbeszéléseket folytattunk. A résztvevők elégedettek voltak a rendezvénnyel.
  • A konferenciával összefüggésben véglegesítettük és aláírtuk az IOF-fel a 2027. évi Felnőtt VB szerződését. A Veszprémi Honvéd SE-vel a VB szerződés szövegét tovább finomítottuk, de az aláírásra még nem került. A fejleményekről bővebben Kovács Balázs számolt be az elnökségnek.
  • A Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSz) megkötöttük a szerződést az idei Diákolimpia megrendezésére. Az MDSz versenyrendezési hozzájárulás nagyobb része az országos rendezvényre, kisebb része a megyei diákolimpiák megrendezésre fordítódik. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az Országos Diákolimpia kísérőversenye országos rangsoroló versenyként kerül megrendezésre.
  • A napokban kötünk vállalkozási szerződést a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel, kullancsellenes oltások népszerűsítése okán, 350.000 Ft értékben.
  • Kovács Balázs a 2023-as versenyév MTFSz adatbankban történő lezárását sürgette. Bordács László és Ambrus Sándor arról tájékoztatott, hogy ez az új versenyévad megkezdéséig meg fog történni.